Чому молочні продукти у ритейлі такі недешеві

Ціни на молоко-сировину в Україні за п’ять місяців збільшились на 40%. Причина – у його дефіциті, розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур в інтерв’ю «Суспільне Кропивницький».

Зокрема, він зазначив, що суттєвого збільшення поголів’я корів та виробництва молока завдяки програмі підтримки не відбувається.

“Тим паче, що якість молока, якість сировини, яку виробляє населення, не відповідає вимогам, з якими ми йдемо в євроінтеграційні процеси. Там не вистачає ні простежуваності, ні якості. Тому я вважаю, що підтримку слід продовжувати, але вона суттєво не поліпшить загальний стан молочної галузі”.

Арсен Дідур вважає, що на зменшення поголів’я корів та виробництво молока вплинула й повномасштабна війна в Україні.

“Зараз молочна переробка розраховує тільки на баланс виробництва, який є в господарствах. Це 3,2 мільйона тонн сировини, яку ми переробляємо. А молочній переробці потрібно близько шести мільйонів тонн. Тобто середня завантаженість молочних заводів – 50-60%. Якщо не займатись тваринництвом, не збільшувати поголів’я і не збільшити виробництва молока, то ми можемо залишитись без власного національного виробництва і національних молочних продуктів”.

Дефіцит сировини привів до її подорожчання, пояснив виконавчий директор Спілки. З червня до листопада вартість зросла на 40%, й нині літр молока-сировини коштує 25 гривень.

“А у поляків, наприклад, за цей же час ціна піднялась на 6,5%”.

На думку Арсена Дідура, ситуацію з дефіцитом молока-сировини можна змінити тільки на рівні уряду.

“Державна підтримка має бути для господарств, де понад 300 голів дійного стада”.

Серед держпрограм, які допоможуть збільшити виробництво молока-сировини в Україні, виконавчий директор Спілки молочних підприємств відзначив компенсації від 50% на будівництво молочних ферм та завезення з-за кордону молочних порід корів.Інформує infoindustria.com