В період пандемії COVID-19 багато хто вирішив додати в свій раціоном ВІТАМІНУ С, як один з способів забезпечення імунного захисту.
Фахівці Регіонального центру громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради нагадують:
Для організму людини головне не наявність того чи іншого мікроелементу чи вітаміну. Головне - збалансоване харчування, що ґрунтується на трьох основних принципах:
- більше споживати овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, не жирних та з низьким вмістом жиру молочних продуктів, морепродуктів, бобових та горіхів;
- не зловживати алкоголем;
- зменшити споживання червоного м’яса та ковбасних виробів, продуктів і напоїв з вмістом цукру та виробів з білої муки».
Вживання лимонів як головного джерела вітаміну С значно перевищують!!!
Доведено, що вміст вітаміну С більший в плодах шипшини (650 мг/100 г), червоного перцю (250 мг/100 г), смородини(200 мг/100 г), зеленої цибулі.
‼️Добова потреба людини у вітаміні С = 63—105 мг.
ГОЛОВНЕ НЕ ПЕРЕСТАРАТИСЬ: Декілька досліджень продемонстрували, що щоденне вживання 5-10 г вітаміну С здоровими людьми не призводить до побічної дії, за винятком одиночних випадків нудоти, розладу шлунку та діареї. Попри це, деякі дослідники попереджують про небезпечність виникнення каміння в нирках при великих дозах вітамін С (оксалат є метаболітом вітаміну С). Великі дози вітаміну С можуть знизити вміст міді. Вітамін С у формі жувальних таблеток може руйнувати емаль зубів внаслідок підвищеної кислотності.
ВИСНОВОК:
✅Враховуючи індивідуальні особливості анамнезу кожної людини та наявні хронічні захворювання перед вживанням додаткових лікарських засобів необхідно звернутись за консультацією до свого сімейного лікаря!
✅Найкращими джерелами вітаміну С - є шипшина, солодкий та гострий перець, броколі, брюссельська капуста, смородина і ківі. А передозування може призвести до негативних наслідків.